Zabawa plastyczna „ Monety – frotaż
Link do filmu „Jak powstają monety?
Pod kartkę kolorową lub białą podkładamy różne monety i bokiem kredki
najlepiej świecowej malujemy po kartce tak , aby odbiły się monety
Można też pobawić się monetami w przeliczanie , porównywać ciężar monet- /wykorzystajmy domową wagę/, ułożyć od nominału najniższego do najwyższego i odwrotnie.
„Polska flaga jest biało-czerwona”
Dziecko wykonuje flagę według własnych pomysłów, wykorzystać można kartki białe i czerwone, farby plakatowe, kredki, klocki w kolorach białym i
czerwonym, nakrętki białe i czerwone, bibułę biała i czerwoną ( w zależności
co posiadamy w domu, wykorzystajmy kreatywność dzieci)
Przyjemnej zabawy!
Ciastka patriotyczne- agi
Składniki:
Ciasto:
150 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy, mieszamy całość.
Dodajemy skórkę z cytryny, żółtko, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrabiamy
rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy ciasto we folię spożywczą i schłodzamy w
lodówce min. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i za
pomocą foremki w kształcie flag wykrawamy ciasteczka. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Schładzamy przez 10-15 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzewamy
piekarnik do 180 st. C. Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy
przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości
naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjmujemy z
piekarnika i przekładamy na kratkę w celu wystudzenia.
Lukier: Cukier puder mieszamy z wodą do uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przekładamy
do tutki z papieru do pieczenia lub do szprycy cukierniczej. Wyciskamy na ciasteczka białe pasy.
Resztę lukru zabarwiamy czerwonym barwnikiem (barwnik może rozrzedzić lukier, więc w razie
potrzeby dodajmy odrobinę cukru pudru). Czerwony lukier również przekładamy do tutki lub
szprycy i wyciskamy czerwone pasy tuż pod białymi. Dodatkowo możemy udekorować rączkę
flag. Gotowe ciasteczka odstawiamy do wyschnięcia lukru.
Smacznego!
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wody
czerwony barwnik
spożywczy
Źródło: Nastoletniewypiekanie.
Barbara Borowska