Kuchcikowo

Serdecznie zapraszamy aby czas kwarantany wykorzystać do wspólnych zajęć w kuchni – Wszystkie dzieci to uwielbiają.

Co daje wspólne gotowanie z dzieckiem?

Zapewnia świetną zabawę.

Uczy współdziałania i współodpowiedzialności, sprawia, że dziecko jest dumne i szczęśliwe, bo zostało dopuszczone do pracy przypisanej dorosłym, a przy okazji może zrobić coś, co sprawi przyjemność bliskim.

Uczy zasad żywieniowych. Można opowiadać o jaskrawych kolorach warzyw i o tym, iż oznacza to, że posiadają wiele wartości odżywczych potrzebnych nam, by rosnąć i być zdrowym. Gdy dzieci są starsze, mówmy o rzeczywistej wartości odżywczej pożywienia, o błonniku i witaminach A i C w warzywach, wapniu w zawartym w mleku i nabiale itp.

Jest okazją do przekazania wielu ważnych informacji na temat prawidłowego odżywiania, pokazuje, że przygotowywanie posiłków to coś więcej niż otwarcie opakowania i skorzystanie np. z mikrofalówki.To też wspaniała okazja do nawiązania bliskiego i serdecznego kontaktu z dzieckiem do podejmowania ważnych rozmów z dzieckiem na różnorodne ważne dla dziecka tematy.

Zachęca do kosztowania nowych potraw, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej różnorodna, bogata w wartościowe składniki.

Jak zachęcić dzieci do planowania i przygotowywania posiłków?

Wspólnie wybierajcie przepisy;pokaż dziecku książki kucharskie i strony internetowe z apetycznymi, kolorowymi ilustracjami i zachęć je, by zaznaczało wybrane przepisy i wymyślało nowe;
poproś, by Twoje dziecko przygotowało listę zakupów – zazwyczaj dzieci uwielbiają to robić;
omówcie razem tę listę, zastanawiając się wspólnie, czy wybrane produkty są zdrowe i czy pochodzą ze wszystkich grup żywieniowych niezbędnych dla zdrowia;
zawsze korzystaj z pomocy dziecka przy nakrywaniu i dekorowaniu stołu – niech puści wodze fantazji! Może np. przygotować karteczki z imionami i ułożyć je przy każdym nakryciu, może dowolnie rozłożyć serwetki, przygotować miejsce dla ukochanego misia czy narysować „restauracyjną” kartę z menu.

O czym należy pamiętać, gotując z dzieckiem?

Zasada nr 1 – myj dokładnie, co najmniej przez 20 sekund, ręce i dopilnuj, by dziecko robiło to samo – brzmi to banalnie, ale to właśnie przez brudne ręce roznoszone są zarazki;
Zasada nr 2 – odstawiaj gorące garnki i brytfanki wyjęte z piekarnika daleko od krawędzi blatu czy stołu, odwracaj uchwyty rondli i patelni w stronę ściany, jeśli nie gotujesz wiele potraw naraz, stawiaj garnki na palnikach w głębi kuchenki;
Zasada nr 3 – zawsze po skończonej pracy wyłącz mikser, sokowirówkę, maszynkę do mielenia, toster itp.

Serdecznie zapraszamy do dzielenia się przepisami i pomysłami na wspólne spędzenie czasu w kuchni. 

Pamiętaj, że planowanie i gotowanie może być dobrą zabawą.

https://www.wp.pl/?s=https%3A%2F%2Fkobieta.wp.pl%2Fprzepisy-kulinarne-ktore-moga-wykonac-dzieci-latwe-dania-dla-maluchow-6297754705545345a&nil

J.P

Dodaj komentarz